Gomboti cu Prune

Reteta asta de gomboti cu prune sau galusti cu prune, ca am inteles ca asa e corect, nu “galuste” este una despre care pot zice in sfarsit si eu ca imi aduce aminte de copilarie. Imi place mult si desi o fac destul de rar, se face foarte usor!

Pentru aproximativ 25 gomboti (mai multi sau mai putini in functie de cat de mari ii faceti)

  • 700 g Cartofi

Am ales niste cartofi albi, pentru piure pe care i-am fiert in coaja cu o seara inainte si i-am lasat in oala, fara apa dar cu capacul pus. Nu ca e musai, dar mi-a fost mai usor sa ii am a-2-a zi direct fierti si raciti.

  • 350 g Prune

  • 25 g Zahar

  • 2 g Scortisoara

De fapt de aici am pornit, ca am gasit la piata niste prune mici si aromate pe care am putut sa le folosesc intregi in gomboti. Le-am scos samburii si le-am amestecat cu zaharul si scortisoara. Am pus bolul deoparte momentan.

  • 1 Lingura Unt

  • 100 g Zahar Brun

  • 200 g Pesmet

Am pus untul intr-o tigaie pe foc iar cand s-a topit am adaugat zaharul pe care l-am amestecat pana s-a topit putin (nu de tot). Am adaugat si pesmetul si am amestecat pana s-a facut totul auriu-maroniu. Eu am mai adaugat si aici scortisoara, ca nu m-am putut abtine!

  • 2 buc Ou

  • 250 - 350 g Faina

Am ajuns si la cartofii fierti cu o seara inainte pe care i-am curatat de coaja si i-am dar prin razatoarea mare. Am pus peste ei 2 oua si am adaugat faina pana am obtinut un aluat destul de lipicios pe care l-am intins in foaie de aproximativ 0.5 cm si l-am taiat in patrate. Am pus cateo pruna in fiecare patrat, l-am inchis si am format bile. Din aluatul care mi-a ramas, am facut niste “putici”… No coment!

Am fiert galustile(si puticile) in apa care aproape clocotea pana cand s-au ridicat singure la suprafata dupa care le-am tavalit prin pesmet.

Sa faceti si voi, acum cat e sezonul prunelor!

Previous
Previous

Tort Savarina

Next
Next

Inghetata cu ciocolata