Tort simplu cu Vanilie si Capsuni

Imi plac mult torturile astea pe care le intalnesti des in Franta, cu un blat, crema si putin decor, in stilul saint honore gateau sau Fraisier.

Inspirat de un video (si un tort) pe care l-am vazut la Iulia, pe instagram, am facut aceasta reteta de tort foarte simplu si delicios, cu blat pufos de migdale, crema diplomat de vanilie si capsuni proaspete. Eu i-am pus si un insert de capsuni, ca nu am putut sa ma abtin!

Pentru un tort de 20cm, aproximativ 1.2 kg:

Pentru Crema:

  • 240 g Lapte

Pune lapte la incalzit intr-o cratita.

  • 60 g Galbenus (3 buc)

  • 50 g Zahar

  • 13 g Amidon

  • 7 g Vanilie

Amesteca ingredientele dupa care toarna peste ele laptele fierbinte. Pune totul la loc in cratita si fierbe pe foc timp de 1 minut. Pune crema la rece intr-un bol, acoperita cu folie alimentara in contact.

Pentru Blat:

  • 150 g Albus Ou

  • 100 g Zahar

  • 5 g Zeama Lamaie

Pune albusul si zeama de lamaie in bolul mixerului planerat si mixeaza pe viteza medie. Adauga treptat zaharul dupa ce albusul a inceput sa se aereze si mixeaza pana obti o bezea lucioasa si stabila.

  • 100 g Migdale

  • 50 g Faina

  • 1 g Sare

Coace migdalele 10 minute la cuptor dupa care pune-le impreuna cu faina si sarea intr-un robot de bucatarie si marunteste-le. Adauga amestecul peste bezea si integraza usor cu o spatula.

Toarna cu posul compozitia intr-un inel de 20cm mai inalt, formand o baza joasa si pereti inalti. Coace blatul la 180 C cu ventilatie timp de 20 minute.

Pentru Insertul de Capsuni:

  • 175 g Piure Capsuni

  • 9 g Amidon

  • 10 g Zahar

Toarna piure-ul de capsuni peste zaharul amestecat cu amidonul dupa care pune totul la fiert timp de 1 minut. Muta compozitia intr-un bol, acopera cu folie alimentara in contact si receste.

Pentru Crema - Continuare:

  • 4 g Gelatina

  • 20 g Apa

Dupa ce crema s-a racit si vrei sa umpli tortul, hidrateaza gelatina in apa rece dupa care topeste-o pe baie de aburi. Integreaz-o in crema folosind un tel.

  • 190 g Frisca

Spumeaza frisca tare si adaug-o in crema.

Umple tortul la baza si pe pereti cu crema, adauga insertul in mijloc dupa care poseaza aveline simple cu restul cremei.

  • 250 g Capsuni

Agauga in mijloc capsuni (sau alte fructe) proaspete si eventual acopera cu jeleu.

Lasa tortul la stabilizat (la rece) macar 1-2 ore inainte de a-l consuma.


Previous
Previous

Inghetata cu ciocolata

Next
Next

Inghetata de casa cu fructe