Placinta cu dovleac americana
Adica american pumpkin pie, super aromata, cu o crusta crocanta si daca pui si o lingura de frisca proaspata deasupra… heaven!
Pentru o placinta (tarta?) de 26 cm, aproximativ 1.4 kg:
Incepi cu dovleacul (placintar am folosit eu) pe care il tai in 2 sau in 4, il cureti de samburi, stopesti cu putin ulei si il pui la copt la 200 C fara ventilatie vreo o ora, pana e moale.
Pentru blat:
300 g Faina
15 g Zahar
3 g Sare
115 g Unt Rece
Intre timp continui cu blatul pentru care pui ingredientele de mai sus intr-un robot de bucatarie si le “blitezi” pana cand obti un aluat nisipos. Il scoti intr-un bol si adaugi apa rece, framantand usor cu degetele, pana cand obti un aluat care nu mai are parti de faina uscata. Il modelezi intr-un disc, pui in folie alimentara si dai la frigider macar 30 de minute.
Intinzi aluatul racit pe o suprafata cu putina faina dupa care acoperi baza si peretii unei forme de 26 cm. Dai iarasi la rece 30-45 minute.
Acoperi cu hartie de copt peste care pui ceva greu (eu am pus spartura de orez) si coci 15 minute la 200 C fara ventilatie, scoti hartia si orezul si mai coci inca 10 minute.
Pentru umplutura:
640 g Piure Dovleac (din dovleacul copt)
600 g Lapte Condensat Indulcit
3 bc Oua
1 bc Galbenus
3 g Sare
3 g Ghimbir Pudra
5 g Scortisoara
1 g Nucsoara
5 g Vanilie
Pui toate ingredientele intr-un vas mai inalt si le omogenizezi (de preferat cu un blender vertical). Le torni peste tarta precoapta si o coci la 160 C fara ventilatie aproximativ 1 ora. Raceste tarta incet, in cuptor, pentru a evita craparea ei.
Mie imi place sa o mananc cu o lingura mare de frisca proaspata deasupra, ceea ce va recomand si voua!