Choux cu lamaie si bezea
Am mancat la Andreea choux-uri din astea si mi-au placut asa ca am zis sa fac o varianta pe care sa v-o arat si voua, sa o faceti, sa va placa si voua.
Deci reteta de choux cu crema de lamaie si bezea arsa, crema foarte fina de lamaie cu bezea italiana pe care am ars-o pentru un aspect foarte fain. (pentru cei care nu stiu, asta e linia pe care o scriu pentru google, sa recomande mai bine pagina in search… nu va suparati pe mine)
Pentru 10 - 20 choux-uri (in functie de cat de mari le faci)
Pentru aluatul de choux:
100 g Apa
100 g Lapte
100 g Unt
2 g Sare
10 g Zahar
Pune ingredientele într-o oala și încalzeste-le pana cand încep sa fiarba, asigurandu-te ca untul se topește complet înainte ca lichidul sa înceapa fierberea.
133 g Faina
Da jos de pe foc oala și adauga faina, amestecand pana la integrare completa. Pune oala înapoi pe foc și gateste, amestecand cu o spatula fara sa atingi fundul oalei, pana cand se va forma o pojghita subțire pe întreaga suprafata. Transfera aluatul în bolul mixerului planetar și mixeaza pe viteza mica cu atașamentul paleta pana cand compoziția se racorește.
200 g Ou
Adauga treptat oul batut ușor și mixeaza pe viteza mica pana obții un aluat lucios care curge ușor în pamblica. Pune aluatul la rece, acoperit cu folie alimentara, macar 2 ore.
Pentru blatul craquelin:
60 g Unt
80 g Zahar
Mixeaza untul moale cu zaharul.
80 g Faina
Adauga faina și mixeaza pana la integrare, dupa care întinde aluatul într-o foaie subțire de 2 mm. Pune la rece, dupa care decupeaza cercuri cam cu 1 cm mai mari decat choux-urile pe care le faci.
Toarna choux-urile cu posul pe un covoras microperforat, acopera-le cu cate un disc din craquelin si coace-le la 165 C cu ventilatie aproximativ 35 minute. Cand sunt gata, fa o gaura in fiecare choux imediat cum le scoti din cuptor, pentru ca aburul acumulat sa poata iesi.
Pentru Crema:
Crema 1:
225 g Lapte
Laptele se pune la incalzit impreuna pana ne ocupam de restul ingredientelor.
6 bc Galbenus Ou
100 g Zahar
20 g Amidon
4 g Vanilie
Amesteca ingredientele cu un tel dupa care toarna laptele peste ele, amestecand. Pune totul inapoi in oala, pe for mediu-inalt amestecand continu pana cand crema fierbe, se ingroasa si devine lucioasa.
200 g Unt
Pune untul rece in 2-3 etape peste crema si amesteca pana la integrare. Acopera crema cu folie alimentara in contat si lasa la racit.
Crema 2:
90 g Zahar
113 g Zeama Lamaie
1.5 bc Ou (1 ou si 1 galbenus)
75 g Unt
Zaharul incalzit impreuna cu zeama de lamaie se toarna peste ouale batute usor cu un tel dupa care bolul se pune pe baie de aburi. Amesteca usor cu o spatula pana cand compozitia se ingroasa destul de mult iar la final integreaza untul si amesteca pana se topeste. Acopera cu folie alimentara in contact si lasa la racit.
Amesteca cele 2 creme (eu am folosit proportie de 1:1 dar poti ajusta proportia in functie de cat de puternic vrei gustul de lamaie) si umple choux-urile cu crema obtinuta.
Pentru bezea:
100 g Apa
400 g Zahar
150 g Albus Ou
Pune zaharul si apa intr-o cratita la fiert iar albusul in bolul mixerului planetar. Cand siropul de zahar ajunge cam la 110 C, poti incepe sa mixezi si albusul iar cand ajunge la 118 C, torni siropul, in fir subtire peste labusul spumat in timp ce mixezi la viteza mare.
Inmoi fiecare choux in bezeaua obtinuta si il parjolesti cu o torta. E distractiv!
Enjoy!