Cobbler cu piersici
Cobbler nu prea are traducere in romana, dar e ca o tarta fara fund.. sau ca un crumble - alta chestie care nu are traducere. Ne invartim in cerc!
Desi “traditional” se face cu piersici, voi puteti sa faceti cobbler cu ce fructe doriti (de obicei unele mai carnoase - caise, prune, etc), se face super usor, nu e foarte dulce si combinatia dintre fructele moi si zemoase, usor caramelizate pe marginea vasului si crusta crocanta este super!
Pentru un vas de 21/21 cm:
~ 1 kg Fructe
Zahar (brun) / Sirop de artar
5 - 10 g Amidon
~ 10 g Zeama Lamaie
Nu, nu am patit nimic, dar cum reteta asta nu e chiar o reteta de cofetarie, merge facuta putin mai “la ochi”, mai ales parte de fructe. Asa ca taie fructele cum vrei, pune zahar sau sirop de artar si tot ce scrie mai sus peste ele (poti sa mai puneti si alte chestii, de ex scortisoara…) amesteca si pune la cuptor la 175C, 10 minute.
Pentru crusta:
150 g Faina
60 g Zahar
3 g Praf Copt
1 g Bicarbonat
2 g Sare
70 g Unt
Amesteca ingredientele uscate intr-un bol dupa care pune peste ele untul rece, taiat cubulete. Freaca cu degetele pana cand obti un aluat nisipos.
75 g Kefir
Adauga kefirul rece si amesteca putin doar pana “se leaga” aluatul. Presara-l deasupra fructelor in stat mai gros sau mai subtire, unge cu putin ou si presara zahar brun daca doresti, dupa care coace la 175 C timp de 40-50 minute.
Poti manca calda, poti manca rece si mie imi place sa pun langa o cupa de inghetata de vanilie!